t-portal

USPJEŠNE PRIČE BH (MAKRO) EKONOMIJE

Mjesto za vašu reklamu.

U petak sam na poziv 📩 svog dugogodišnjeg prijatelja iskoristio priliku da posjetim 🏭 Mesnu industriju MADI u Tešnju.

Iskren da budem, nisam do sada imao priliku da uđem u srce nekog proizvodnog pogona ove vrste, tako da je ovo za mene bilo sasvim novo i pozitivno iskustvo. Fascinirao me zaokruženi proizvodni proces, koji kreće od farme, pa do završnog proizvoda.

U povratku sam dosta razmišljao o tome kako samo jedna firma može uticati na mnoge 📈 makroekonomske kategorije, kojih nismo ni svjesni, a odnose se na proizvodnju, zaposlenost, doprinose, poreze, izvoz i što je najbitnije stvaranje nove vrijednosti.

Često čujemo izjave u medijima kako se otvorio novi tržni centar koji će zaposliti stotine ljudi. Međutim, bez proizvodnje, fabrika, pogona, nema stvaranja nove vrijednosti. Na primjeru MADI-a se na najbolji način mogu prikazati efekti po ekonomiju BiH.

Da bi se napravio samo jedan proizvod, koji će na kraju naći mjesto na trpezama građana, bilo u BiH ili u inostranstvu, potrebno je niz procesa, od angažovanja farmera 👨‍🌾 koji do jučer nije možda imao posao, a koji će sada uzgajati piliće i odmah plasirati sve što uzgoji kroz siguran otkup prema fabrici, pa to 💶 investiranja u izgradnju pogona, nabavku opreme, zapošljavanja radnika, ne samo običnih već i stručnjaka iz raznih oblasti, do plasmana kako na domaće, tako i na inostrano tržište.

Kakve to veze ima za makroekonomiju❓🤔

Svaki proizvod koji se proizvede i izveze van BiH, popravlja naš vanjskotrgovinski bilans, koji je godinama u velikom minusu značajno usporavajući naš ekonomski rast. Svaki kupljeni domaći proizvod, u odnosu na isti takav iz inostranstva, dovodi do supstitucije istog, što je dupli pozitivni efekt, jer novac ostaje u državi. Neke mi se cifre vrte po glavi pa ću ih probati pojednostaviti.

Godišnje se proizvede samo u ovoj fabrici 14 miliona pilića. Kada bi se ta količina pilića uvozila, kroz povećanje uvoza i pogoršanje trgovniskog bilansa, naša ekonomija bi smanjila rast za 1%❗️ Dakle, jedna naša fabrika može osigurati, pri sadašnjem nivou 📊 BDP-a, ekonomski 📈 rast od 1%, a sada smo na nivou od 3% godišnje❗️

Zadržavanjem novca u BiH 💶➡️🇧🇦 otvara se mogućnost investiranja u nova postrojenja, opremu i zapošljavanje novih radnika. Prijatelj sa početka priče mi kaže da je u posljednjih nekoliko godina broj novih radnika uduplan i sada je preko 600, te da ima oko 150 kooperanata sa kojima se surađuje, zbog rasta potražnje i povećanja izvoza.

Svaki taj radnik, koji do jučer nije radio, sada će imati više novca da troši i tako će dovesti do rasta potrošnje na nivou ekonomije i više prikupljenog PDV-a državi, ali i doprinosa u fondove, prije svega za penzije.

Međutim, novac koji ostane u BiH ide i farmeru, koji također hrani sebe, svoju porodicu i radnike koje zapošljava. Novac ide i dobavljačima, koji npr. trebaju osigurati ambalaže za pakovanja, pa rastom potražnje i oni će povećati svoje potrebe za radnom snagom i za plasmanom. Novac jednostavno kruži i značajno se multiplicira.

Ekonomija se sastoji od velikog broja raznih točkića. Svako od nas predstavlja taj mali točkić i svi mi na neki naš individualni način utičemo kako i kuda će se naša složena ekonomija brzo ili sporo kretati.

Tekst: Faruk Hadzic

Mjesto za vašu reklamu.

Dodaj komentar

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama