t-portal

Upozorenje građanima: Povećava se broj oboljelih od bruceloze u Tešnju

Mjesto za vašu reklamu.

Općina Tešanj je izdala saopštenje zbog pojave bruceloze.

Upozoravaju da bi se građani trebali informisati o načinu zaštite od bolesti te da je neophodno da poduzmu sve mjere na zaštiti zdravlja. Inače, od početka 2018. godine u Tešnju su identifikovane 23 oboljele osobe.

“Apelirali smo na javnost i Islamsku zajednicu zbog bolesti, naročito zbog blizine Kurban bajrama.

Nažalost, od tada su identifikovani novi oboljeli. Neki su već u procesu liječenja u Kantonalnoj bolnici, a drugi su upućeni na liječenje. Među oboljelim su lica koja trguju životinjama, lica koja se bave uzgojem većeg broja životinja, među oboljelim su članovi njihovih porodica, nažalost i djeca, profesionalci u ovoj oblasti.

Prema sadašnjim informacijama, identifikovana su oboljenja kod ovaca, krava i koza, a bolest je prenošena neprokuhanim mlijekom, kontaktima sa životinjama i slično.

Sanitarna inspekcija i Higijensko-epidemiloška služba Doma zdravlja izvršili su potrebne radnje na daljem uključenju nadležnihinstitucija.

Bez obzira na rad institucija (inspekcija, veterinarskih službi i dr.) još jednom apelujemo na građane da se informišu o načinu zaštite od bolesti, da poduzmu sve mjere na zaštiti zdravlja.

Posebno upozorenje upućujemo vlasnicima životinja na odgovornost koju imaju za svoje i zdravlje svojih ukućana, kao i zdravlje drugih ljudi s kojima su u kontaktu kroz prodaju mlijeka, sira, mesa i slično

Kontakt telefon sanitarne inspekcije je 032/650-503 – saopćeno je iz općine Tešanj.

 

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama