t-portal

Tešanjska tvrđava: Simbol kulturno-historijskog naslijeđa BiH

Mjesto za vašu reklamu.

Stari grad Tešanj ili Gradina nalazi se na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne. Izgrađen je na vrhu stjenovitog brijega uz rijeku Tešanjku, a sa ovog mjesta se pruža prelijep pogled na cijeli grad. Ako posjetu obavite zimi naša preporuka je najprije da se toplo obučete.

Ne postoje pouzdani podaci ko je započeo gradnju utvrde, ali se zna da je u funkciji bila od 1840. godine kada je napuštena i zapuštena. Tvrđavu čine dvije cjeline. Prva je gornji dio grada iz srednjovjekovnog perioda, a druga, Donji grad, nastao u osmanskom periodu.

Tuzlarije
Na samom ulazu u tvrđavu dočeka vas zanimljiva gospođa koja prodaje suvenire, ali isto tako od nje možete čuti dosta o historiji kako Tešnja, tako i tvrđave.

Tuzlarije
U sklopu kompleksa se nalaze i muzejske postavke, a sačuvano je dosta originalnih eksponata. Sve u svemu, Tešanj je grad koji, ako do sada niste, morate posjetiti.

Tuzlarije
Tuzlarije
– Tešanjska tvrđava je simbol kulturno-historijskog naslijeđa ovih prostora. To će vam potvrditi svaki Tešnjak, a i svako onaj ko dođe i ko provede malo vremena u ovom gradu, kazao je za Tuzlarije Miralem Alić iz Javne ustanove “Muzej Tešanj” koja trenutno upravlja ovim kompleksom.

Tuzlarije
Od sadržaja koje ova tvrđava prezentira javnosti izdvaja se muzejska postavka sa veoma zanimljivim eksponatima.

– To su zapravo dvije stalne postavke. Radi se o historijskoj postavci “Tešanj kroz stoljeća”, kao i staroj numizmatičkoj postavci. Prva postavka smještena je u Dizdarevoj kuli, dok se druga nalazi u Kapetanovoj kuli. Ovo je zapravo samo dio onoga što se u posljednjih nekoliko godina dešava u Tešnju na polju razvoja kulture, odnosno zaštite kulturno-historijskih spomenika. Osnivanjem Javne ustanove “Muzej Tešanj” mogu reći da smo zaista dobili puno, kako u smislu očuvanja baštine, tako i šarolike ponude turistima koji dolaze u naš grad – dodao je Alić.

Inače, Stari grad Tešanj je u julu 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH.

Kažimo i to da cijena ulaznica tokom turističke sezone za djecu je 1KM, a za odrasle 2KM. Van sezone, odnosno poslije novembra mjeseca pa sve do aprila ulaz se ne plaća.

Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
S.P.

(tuzlarije.net)

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama