t-portal

Sve što trebate znati o mjesecu posta, oprosta, ibadeta i dobročinstva

Mjesto za vašu reklamu.

To je mjesec posta, oprosta i zajedništva, ali i mjesec ključnih događaja u historiji muslimana. U ramazanu je i najodabranija noć Lejletu-l-Kadr, “bolja od hiljadu mjeseci”, u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur’ana, ali i Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr, događaj koji je odredio smjer historije islama. Tokom ovog mjeseca naređen je post.

U Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”. (el-Bekare, 183.) Post je obavezan svakoj fizički i psihički zdravoj i punoljetnoj osobi, muslimanu i muslimanki (u islamu se pod punoljetstvom podrazumijeva pubertet). To je treći temelj islama. Post znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore (sehura), pa do večeri (iftara).

U Kur’anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta. Ramazan je i mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, imaju tradiciju učenja Kur’an, slušanja mukabele i organizuju zajedničke iftare i sehure. Poslanik islama Muhammed a.s. je kazao: “Trojici se ne odbija dova – postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda”.

kvaka.ba/t-portal.ba

Mjesto za vašu reklamu.

Dodaj komentar

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama