t-portal

SAVJETI STRUČNJAKA: Evo kako IZGLEDA zdrava i sretna VEZA!

Mjesto za vašu reklamu.

Zdrave ljubavne veze ne postaju takve same od sebe. Za to je potrebno dvoje ljudi, koji su spremni da dosta rade na sebi, a ujedno i na svom partnerskom odnosu.

Svi žele da budu u zdravoj vezi, mada mnogi ne znaju tačno da definišu šta podrazumijeva takva veza. Evo šta o tome kažu terapeuti, psiholozi i drugi stručnjaci.

Imaju realna očekivanja od ljubavi

– Lako je zaljubiti se. Teško je ostati zaljubljen. Duge veze su teške, naporne. Postoji mnogo brda i dolina koje morate da pređete. Zajedničko ulaganje napora da se savladaju svi izazovi i plan kako to uraditi su znak sasvim solidne veze – kaže terapeut Mišel Vajner-Dejvis.

Ne shvataju sve lično

Umjesto da pretpostave najgore, zdravi parovi pokušavaju da nađu dobar motiv iza grešaka koje je počinio partner. Zaboravio je da sipa gorivo u zajednički automobil? Umjesto da pomislite “nije mu/joj stalo do mene”, pomislite da čak i najbrižniji partneri zeznu stvar, savjetuje porodični terapeut Vinifred Rejli.

Oni su tim, ne protivnici

– Možda je ponekad dobro takmičiti se na poslu ili na nekom atletskom takmičenju, ali zdravi parovi se nikada ne takmiče jedno protiv drugog. Uživajte jedno u drugom i ostavite takmičenje izvan veze – kaže seks terapeut Daglas Bruks.

Preuzimaju odgovornost, ne traže krivca

– Svaki partner prepoznaje problem i razmišlja kako je doprinio pojavi tog problema. Imate finansijski problem? Razmislite da li ste možda vi previše trošili ovog mjeseca. Parovi koji su u srećnoj vezi razmisle da li su oni doprinijeli problemu prije nego što okrive partnera. Oni koji nisu u takvoj vezi, najpre upere prst u partnera, a sebe pravdaju na sve moguće načine – tvrdi psiholog Rajan Houvs.

Osjećaju se sigurno u vezi jer vjeruju jedno drugom

U zdravoj vezi partneri imaju povjerenja jedno u drugo, vjeruju da im je partner odan, nisu ljubomorni niti sumnjičavi. Osjećaju se voljeno i nisu paranoični jer znaju da oboje na sve načine štite vezu, smatra profesor sociologije i seksolog Peper Švarc.

Prave kompromis zbog onog drugog

– Živimo u kulturi koja dosta naglašava lično zadovoljstvo i značaj ličnog zadovoljstva. Ali, ako stavljate svoje potrebe na prvo mjesto, to je formula za katastrofu u vezi. Kada svom partneru date pravi emocionalni dar – na primjer, spremni ste redovno idete u posjetu njegovim/njenim roditeljima koji vam baš i nisu mnogo dragi (ali vašem partneru jesu), znajte da je reciprocitet najčešće odgovor. Ljudi koji vole jedno drugo brinu jedno za drugo – kaže Vajner Dejvisova.

Otvoreno razgovaraju o svemu

– Seks, novac, frustracije, želje. Parovi koji su u zdravoj vezi žele da znaju šta partner misli, kako se osjeća čak i ako bi istina mogla da bude uznemirujuća – kaže Rejli.

Oboje individualno napreduju

– Svi se vremenom mijenjamo i to je potpuno normalno. Srećni parovi znaju da su promijene dobre i da je razvijanje identiteta proces koji traje čitav život. Zato oni podržavaju novi hobi svog partnera, novu karijeru, prijateljstva, interese… Naravno, normalno je da osjećate strah ako smatrate da bi to moglo da ugrozi vas ili vašu vezu, ali trebalo bi da o tome možete da razgovarate i da nađete zajedničko rješenje. Za rast i individualne promjene partnera je potrebno pravo partnerstvo – kaže Houvs.

Fer su i kada se svađaju

Logično je da se i najzaljubljeniji i najsrećniji parovi ponekad posvađaju. Ali, važno je kako to rade.

– Oni mogu da raspravljaju o nečemu važnom bez potrebe da pokažu nepoštovanje prema partneru. Parovi koji su u zdravoj vezi mogu da raspravljaju o problemu, pa čak i da povise ton jedno na drugo, ali nikada ne upućuju uvrede – smatra Švarc.

kolektiv.me

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama