t-portal

Sačuvajte zdravlje: Ove namirnice mogu da budu UZROK raka

Mjesto za vašu reklamu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 30 i 50 odsto slučajeva raka može da se spriječi, ako se izbjegavaju faktori rizika. Ove namirnice su jedan od tih faktora rizika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U mnogim slučajevima, postoje velike šanse za izlječenje, ukoliko se rak otkrije na vrijeme i liječi se adekvatno. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da se između 30 i 50 odsto slučajeva obolijevanja od raka može izbjeći, ako se izbegavaju faktori rizika i preduzmu se mjere prevencije.

Danas, kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, sjajna je prilika da se podigne svijest o tome šta svako može da uradi kako bi se zaštitio od opake bolesti.

Rak se povezuje sa brojnim faktorima rizika, poput gojaznosti, naglih promena kilaže, lošom ishranom, stresom i manjkom fizičke aktivnosti, između ostalog. Zdravom ishranom mogu da se smanje šanse obolijevanja od raka, a evo nekih namirnica koje bi trebalo da izbjegavate.

Gotova hrana

Neće vam ništa biti ako ponekad jedete gotovu hranu, ali ne bi trebalo stalno tako da se hranite jer ove namirnice sadrže malo antioksidanata. Sa druge strane, antioksidanti se nalaze u svježem voću i povrću, a pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Takođe, smanjuju i oksidativni stres i sprečavaju oštećenja ćelija.

Naučnici još uvek pokušavaju da utvrde koliko antioksidanata treba uneti da bi se sprečio nastanak raka. U međuvremenu, kao generalna preporuka navode se tri do četiri porcije voća dnevno i pet do šest porcija povrća dnevno.

Hrana spremljena na već korišćenom ulju

Namirnice spremljene na iznova korišćenom ili podgrijevanom ulju bogate su slobodnim radikalima, i trebalo bi to potpuno da eliminišete iz svoje ishrane. Slobodni radikali uzrokuju oksidativni stres koji nanosi štetu na ćelijskom i molekularnom nivou.

Crveno meso

Brojne studije su potvrdile da konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od raka. Hem gvožđe koje se nalazi u crvenom mesu proizvodi komponente koje oštećuju ćelije i uzrokuju rak. Takođe, obrađeno meso sadrži nitrate koji se takođe povezuju sa nekim vrstama raka.

Loši ugljeni hidrati

Hrana koja ima visok glikemijski indeks povezuje se sa povećanim rizikom obolijevanja od raka. Zato je najbolje da izbjegavate bijelo brašno, voćne sokove (koji nisu domaći), gazirane napitke… Birajte namirnice koje imaju nizak do srednji glikemijski indeks.

Kisjela pH

Nekoliko studija je pokazalo da kisjela pH povećava rizik od raka. Održavanje alkalne pH u tijelu se postiže konzumiranjem voća i povrća, a eliminacijom mesa i mliječnih proizvoda.

Na kraju, jasno je da pored zdrave ishrane, redovne fizičke aktivnosti, ali i zdrav životni stil koji podrazumeva nekonzumiranje alkohola i cigara, smanjuju rizik od raka. Važno je i da naučite kako da se izborite sa stresom, ali i da redovno idete na preventivne preglede.

 

 

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama