t-portal

NAJBOLJI DIO BIH: Radijatori iz Tešnja osvojili Njemačku, Austriju, Švajcarsku…

Mjesto za vašu reklamu.

Jedinstveni radijatori od inoxa u Bosni i Hercegovini se proizvode u Jelahu u firmi „ES-sthal“, a svojim kvalitetom osvojili su zahtjevno tržište Njemačke, Austrije, Švajcarske i zemalja Beneluxa.

Kompaniju „ES-sthal“ 2006. godine pokrenuli su rođaci Sabahudin i Tahir Mehmedović u Tešnju zaposlivši tri radnika na poslovima prerade čelika. Iduće godine imali su već šest radnika, piše Capital ba, navodeći dalje da u ovoj firmi danas ima 15 zaposlenih koji proizvode radijatore, nadrstrešnice, kapije, stubišne, balkonske i dvorišne ograde, montažne stepenice, bazene, namještaj…

Jedan od novijih proizvoda koji su plasirali na tržište su i platforme za pokrivanje bazena.

„To su platforme na daljinsko otvaranje i zatvaranje. Niko u BiH, osim nas, ih ne proizvodi. Rade se od čelične konstrukcije koja je površinski zaštićena, od rebrastog lima preko kojeg može da ide trava ili različite vrste podova“, istakao je Sabahudin Mehmedović.

Kao jedinstven proizvod firme „ES-sthal“ izdvaja i inox radijatore.

„To su kupatilski i drugi radijatori od inoxa. Izrađujemo ih po želji kupca, različitog dizajna i veličina. Koliko znam niko u BiH ne radi radijatore od inoxa, već se uvoze. Naš kvalitet je dokazan, izvozimo ih, testirani su na pritisak od 15 bara, pet puta jači od običnih radijatora“, pojasnio je Mehmedović.

Dodao je da uglavnom rade proizvode od inoxa.

„Imamo i gotove proizvode, kao što su kugle, polukugle, rukohvati. Radimo, između ostalog, i određene proizvode koji spadaju u medicinsku opremu. To su proizvodi za stomatološke ordinacije, pokretni stolovi sa produžnim kablovima, montažna stepeništa“, rekao je Mehmedović.

Dodaje da za firmu „Relax“ u Austriji proizvode krevete za invalide, nosače motora i podizače za te krevete, te da je to jedan od poslova koji konstantno rade.

„Radimo po narudžbi mnogo stvari, od namještaja, najčešće stolove i stolice, do ograda, nadstrešnica. Za jednu firmu u Beču radimo elemente za kuhinje od inoxa. Uglavnom su nam kupci iz Njemačke, Austrije, Švajcarske, Luksemburga“, priča Mehmedović.

Ovo tešanjsko preduzeće proizvodi i mašine za preradu voća, za mljevenje i za cijeđenje voća, kao i određene vrste sokovnika.

Ako se proširi tržište i interes za njihovim proizvodima, najavljuju povećanje broja radnika.

„Trenutnih oko 15 radnika zadovoljavaju potrebe naše proizvodnje. Druga tržišta osim Evropske Unije ne pokazuju interes za naše proizvode, a niti smo mi za sada pokazali interes da izađemo na druga tržišta“, priča Mehmedović.

Kaže da nema problema s politikom i institucijama u BiH jer s njima ne radi, nakon što mu je nekoliko poslova propalo zbog namještenih tendera.

„Unaprijed se zna ko će dobiti posao, pojavljuju ce ranorazne kofer firme, niko ne gleda reference, dodjeljuju poslove preduzećima koja nemaju ni aparat za varenje. Time bi se neko u ovoj zemlji trebao baviti, ali nema ko“, istakao je Mehmedović.

Dodaje da sopstvenim i radom zaposlenih u toj firmi obezbjeđuju pozitivno poslovanje.

„Nemamo ekstremno visoku dobit, poslujemo uglavnom pozitivno, firma je održiva, nismo zaduženi. Imamo poneki revolving kredit, za obrt, ali nismo u milionskim kreditnim aranžmanima. Naš razvoj nije orjentisan u tom pravcu da se zadužujemo, mi dobit usmjeravamo na razvoj kompanije“, naglašava Mehmedović.

U ovoj firmi ističu da je njihov dosadašnji rad rezultirao zavidnim povjerenjem kupaca, na šta je uveliko uticalo zadovoljenje ukusa, kvalitete i rokova.

“Zapošljavamo kvalifikovanu radnu snagu sa širokim spektrom mogućnosti u proizvodnji. Garantujemo za kvalitet ugrađenog materijala”, poručuju iz „ES-sthala“.

 

slobodna-bosna.ba

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama