t-portal

Najbolje poslovne poteze u BiH u 2018. godini napravili Euroasfalt, AS GROUP TEŠANJ i Prijedor

Mjesto za vašu reklamu.

Tri akvizicije tešanjske AS Group, prijevremeno okončanje posla Euroasfalta u Sloveniji i spremnost grada Prijedora za prihvatanje investitora koji su najavili otvaranje oko 1.400 novih radnih mjesta, najbolji su poslovni potezi u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine po ocjeni poslovnog portala Indikator.ba. Izbor je napravljen na bazi analize više od 2.000 poslovnih informacija objavljenih u medijima, na portalima kompanija, poslovnih i lokalnih zajednica. U najužem izboru našlo se šesnaest poslovnih odluka kreiranih na području cijele BiH.

AS Group je preuzimanjem Zeničke mljekare, tuzlanske Solane i kupovinom imovine velikokladuškog Agrokomerca i ustanovljenjem AC Fooda načinila strateški iskorak u osvajanju domaćeg tržišta, razriješila vrlo upitnu sudbinu ovih kompanija, sačuvala radna mjesta i stvorila pretpostavke za stabilnost poslovanja ovih kompanija i njihov budući razvoj. Od posebnog značaja je preuzimanje tuzlanske Solane obavljeno putem berze u trenutku kada su interes za vlasništvo nad ovim u Evropi poznatim rudnikom soli interes pokazali strani investitori.

Euroasfalt je tri mjeseca prije roka u Sloveniji završio dionicu podravske autoceste između Draženovaca i Gruškovja, dobio novi posao u Hrvatskoj vrijedan 63 miliona KM i uspješnim nastavkom radova u Crnoj Gori dobivenih 2017. godine ojačao svoju poziciju u regiji kao respektabilna kompanija u oblasti niskogradnje.

Sa posebnom pozortnošću analitičari portala Indikator.ba angažovani na projektu Izbor najboljeg poslovnog poteza prate asktivnosti lokalnih zajednica u privlačenju stranih investitora. Ove godine lidersku poziciju zauzeo je grad Prijedor. Tokom maja 2018. godine ovaj grad je spremno dočekao slovenačku kompaniju Kolektor zainteresovanu za otvaranje tvornice dijelova za automobilsaku iundustriju i aparate u domaćinstvu i angažovanje 400 novouposlenih radnika. Već u julu bio je spreman da prihvati i investiciju italijanskog giganta za proizvodnju donjeg rublja i čarapa “Calzedonia” vrijednu 25 miliona euro čime se stvaraju pretpostavke za zapošljavanje između 800 i 1.000 radnika.

U narednim danima ovaj portal će objaviti i rangiranje najboljih poslovnih poteza u 2018. godini u regiji, Evropi i ostatku svijeta koje je sastavni dio ovog projekta u čijoj reralizaciji po potrebi učestvuje i vlastiti tim konsultanata.

Izvor: indikator.ba

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama