t-portal

Klijentelističkim pristupom do izborne pobjede

Mjesto za vašu reklamu.

Dosadašnja skoro pa sigurna formula uspjeha za pobjedu na izborima u Bosni i Hercegovini je govoriti ono što narod u datom trenutku želi da čuje i što ga najviše brini i boli.

Pri tome se često koriste fraze koje su postale tipičan dio populističke komunikacije stranačkih i vladajućih elita sa masom, narodom, građanima. Znate, to su one fraze: “snaga”, “budućnost”, “bit će bolje”, “nikad više nećemo dozvoliti”, “borba protiv korpcije i kriminala”, “Evropski put”, “jedinstvo i narod”, “promjene”, “nekoliko stotina hiljada radnih mjesta”.
Sve poznato, sve već viđeno, sve toliko otrcano i obevrijeđeno, sve toliko jadno i čemerno. Da li zaista neko misli da može varati i lagati cijelo vrijeme i dobijati glasove na lažna i isprazna obećanja. Naravno da političke elite tako i misle, ali isto tako znaju da to nije dovoljno pa je razvijen tzv. klijentelistički pristup, na način da se dobar dio glasača zaposli u javna preduzeća, ustanove, državne institucije, i onda je to po sistemu “ja tebi, ti meni”. Pogledajte kod nas u Tešnju ko su članovi npr. nadzornih i upravnih odbora ili ko su direktori javnih preduzeća iz ustanova. Tačno se zna ko kojoj stranci pripada. Dakle, kao prvo, za stručne osobe mjesta nema, kao drugo, moraš biti stranački član i aktivista da bi dobio poziciju i/ili radno mjesto. Takvim načinom vladajuće stranke su obezbijedile sebi uvijek siguran broj glasova ispod kojeg ne mogu pasti. Praktično je postalo nemoguće zaposliti se u bilo koju državnu instituciju, preduzeće i ustanovu, tj. da si na budžetu, bez stranačke iskaznice ili stranačke intervencije, urgencije i naređenja. Tako da pored stranačkih-vladajućih elite imamo i tzv. niže elite tj. osobe zaposlene na budžetu. U Bosni i Hercegovini idealno radno mjesto biti na bužetskoj plati.
Ko finansira ove elite ?
Finansira realni sektor, finansiraju privrednici/preduzetnici koji su na svakih 100 KM daju državi još cca 73 KM raznih poreza, doprinosi, taksi, fiskalnih i parafiskalnih nameta.
Bez krupnih promjena na planu pravilnog zapošljavanja u državni sektor, bez rasterećenja realnog sektora, bez rasvjetljavanja i privođenja pravdi krupnih korupcionaških afera, poput afere “PANDORA” u kojoj su najveći akteri iz sva tri naroda i sve tri velike stranke u BiH (SDA, HDZ, SNSD) država Bosna i Hercegovina neće moći ići naprijed, bez obzira ko vladao.

P.S.
Zanimljivo bi bilo da neki kandidati iz Tešnja koji nas ovih dana gledaju sa plakata daju odgovore i javnosti, ali i istražnim organima o svom učešću i povezanosti sa kriminalom i i korupcijom u akciji PANDORA.

Piše : Haris Sejdić

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama