t-portal

Eminagića konak u Tešnju (FOTO)

Mjesto za vašu reklamu.

Eminagića konak je jedan od depadansa muzeja Tešanj i pripada grupi najstarijih i najljepših objekata gradske stambene arhitekture ovog grada. Izgrađen je prije 1860. godine i u njemu je do osamdesetih godina prošlog vijeka živjela porodica Eminagić, bogati veleposjednici i trgovci. Nakon toga je kuća propadala i u devastiranom stanju je otkupila općina Tešanj, te renovirala i otvorila za posjete.

Bila sam u mnogim muzejima koji vam pokušavaju dočarati način života ljudi u proteklim vijekovima. Međutim, ako zaista želite osjetiti kako se živjelo nekad, preporučujem posjetu ovom zdanju. Jer su u njemu uređene sobe onakve kakve su bile nekad ranije i baš imate taj osjećaj dok hodate kroz kuću i hodnike. Tačno sam u svakoj sobi očekivala da na kauču zateknem nekog od ljudi, toliko mi je sve vjerno bilo. Taj osjećaj je sigurno pojačan činjenicom da se na sprat penjete bosi, kao kod svoje kuće. I u prvi momenat pomislih kako je možda to pretjerano (iako razumijem potrebu da se zaštiti sve i traje što duže). Ali mi je poslije bilo drago i totalno sam imala osjećaj da sam Eminagićima bila u posjeti, samo ih eto ne zatekoh kod kuće 
Ono što mi je još bilo zanimljivo je to što smo u jednoj od prostorija vidjeli fotografiju Esme Eminagić Hercegovac, tešanjske skojevke. Bila je partizanka i to veoma značajna u 2. svjetskom ratu, a rasla je tu u kući.

U prizemlju se nalaze i neke zanimljive postavke koje nemaju vezu sa Eminagića porodicom, ali su se lijepo uklopile. Tu prije svega mislim na obućarsku radionicu majstora Hajrudina Mulalića.

Posebno moram pohvaliti djevojku koja nas je vodila kroz kuću, zaspolenicu muzeja. Nažalost sam zaboravila ime, ali upravo onako kako je ona odradila tu našu posjetu bi svi zaposlenici u muzejima svuda trebali raditi. Vidjelo se da jako voli i poznaje svoj posao.

Izvor : Radio Tešanj

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama