t-portal

DA LI STE ZNALI? Šoljica TOPLE KAFE je mnogo ZDRAVIJA, nego da je pijete HLADNU – evo i zbog čega

Mjesto za vašu reklamu.

Prema najnovijim istraživanjima, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i zdravija.

Šoljica tople kafe u sebi sadrži veću koncentraciju antioksidanasa nego što ih ima hladna kafa. Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu vjeruje se da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, pokazuje istraživanje.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke mjerljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.

Istraživači s Univerziteta Tomas Džeferson u SAD, došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu da budu odgovorne za veće antioksidativne vrijednosti u toploj kafi.

“Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umjereno, istraživanje pokazuje da to može da bude poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu”, istakla je Megan Fuler.

Rezultati objavljeni u časopisu “Scientific Reports” takođe su otkrili da su pH vrijednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane.

S druge strane, postoje i ona istraživanja koja dokazuju kako je hladna kafa manje kisjela u odnosu na toplu i da na taj način preventira pojavu gastrointestinalnih problema, prenosi “Independent Online”.

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama