t-portal

Bebe koje liče na oca su mnogo zdravije, evo zbog čega!

Mjesto za vašu reklamu.

Bebe koje imaju redovan i pozitivan kontakt sa ocem su mnogo zdravije, potvrdila su američka istraživanja.

Majka priroda mora da je pravi šaljivdžija. Zašto bi inače, poslije devet mjeseci intenzivnih fizičkih promjena i emotivne napetosti, beba koju je vaše tijelo stvorilo (uz malenu pomoć) na kraju ličila na oca?

Prema priči starih baka, razlog zašto beba više liči na tatu je u stvari u tome da se ne sumnja u njegovo očinstvo.

Ukoliko Univerzitet u Bingamtonu svojom studijom pokaže isto, onda ova misao u sebi ima više istine nego mita.

Prema jednom izvještaju sa ovog Univerziteta, jaka sličnost između oca i djeteta u bliskoj je vezi sa zdravljem bebe. Razlog ima pomalo veze i sa sujetom.

Koristeći podatke iz dvogodišnje studije od 715 porodica, istraživači su otkrili da sličnost sa ocem po rođenju jača djetetovo zdravlje, i to zbog očevog većeg ulaganja u njega.

U prosjeku, očevi provode 2,5 dana više u mjesecu sa djetetom koje liči na njih. Prema izvještajima većeg broja doktora i bolnica, ispostavilo se da su djeca koja liče na očeve zdravija nakon godinu dana, za razliku od djece čija je sličost manje evidentna.

Sve ovo znači da, za bebe, kvalitetno provedeno vrijeme znači zdravlje.

“Glavno objašnjenje je da učestale posjete očeva u bolnici dozvoljavaju veću bliskost i njegu djeteta, a uz to i prikupljanje informacija o dječjem zdravlju i ekonomskim potrebama djeteta”objasnio je koautor studije doktor Solomon Polaček, koji, zajedno sa istraživačem doktorom Marlonom Trejsijem, radi na podršci i ohrabrivanju očeva koji nisu uz dijete.

Južnoafrički kontekst

Prvi državni izvještaj Očeva Južne Afrike pokazao je isto.

Objavljena 2018, studija je pokazala da je uloga oca pozitivna, bez obzira da li je hranitelj i njegovatelj, otac koji živi sa djetetom ili ne.

Izvještaj je pokazao da je ključna veza oca i djeteta, naročito u prvih 1000 dana bebinog života. Rano prepoznavanje i objelodanjivanje očinstva i uloge u ranom djetetovom životu, učvršćuje očevu vezanost za dijete.

Zdravlje roditelja i socijalne veze se poboljšavaju sa očevim učešćem u njezi djeteta.

Bez obzira da li postoji jaka fizička sličnost ili ne, očeva uključenost je ključna u odgajanju zdravog djeteta.

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama