t-portal

APEL: POVEĆAVA SE BROJ OBOLJELIH OD BRUCELOZE

Mjesto za vašu reklamu.

12-tog jula ove godine obavijestili smo javnost o registrovanoj brucelozi u Tešnju. Poduzeli smo određene mjere: uključili sve veterinarske stanice, obavijestili kantonalnu veterinarsku inspekciju i ministarstvo, pojačali sanitarni nadzor u prometu namirnica životinjskog porijekla, obavijestili javnost i dijelili letke o brucelozi, pratili i obezbijedili uklanjanje oboljelih životinja itd. Apelirali smo na javnost i Islamsku zajednicu zbog bolesti, naročito zbog blizine Kurban bajrama.

 

Nažalost, od tada su identifikovani novi oboljeli. Od početka 2018. godine u Tešnju su identifikovane 23 oboljele osobe. Neki su već u procesu liječenja u Kantonalnoj bolnici, a drugi su upućeni na liječenje. Među oboljelim su lica koja trguju životinjama, lica koja se bave uzgojem većeg broja životinja, među oboljelim su članovi njihovih porodica, nažalost i djeca, profesionalci u ovoj oblasti. Prema sadašnjim informacijama, identifikovana su oboljenja kod ovaca, krava i koza, a bolest je prenošena neprokuhanim mlijekom, kontaktima sa životinjama i sl.

 

Sanitarna inspekcija i Higijensko-epidemiloška služba Doma zdravlja izvršili su potrebne radnje na daljem uključenju nadležnih institucija.
Bez obzira na rad institucija (inspekcija, veterinarskih službi i dr.) još jdnom apelujemo na građane da se informišu o načinu zaštite od bolesti, da poduzmu sve mjere na zaštiti zdravlja. Posebno upozorenje upućujemo vlasnicima životinja na odgovornost koju imaju za svoje i zdravlje svojih ukućana, kao i zdravlje drugih ljudi s kojima su u kontaktu kroz prodaju mlijeka, sira, mesa i sl.

Kontakt telefon sanitarne inspekcije je 032/650-503

Mjesto za vašu reklamu.

Komentara

Najnovije

Anketa

Da li vam se sviđa t-portal
  • Dodajte odgovor
Mjesto za vašu reklamu.

Oglas

  • Ovdje može biti vaša reklama